Din ce în ce mai multe publicații tipărite își anunță întreruperea apariției pe hîrtie. Ultimele despre care am citit sînt revistele ”Lumea credinței” – după exact 200 de numere, 17 ani de la fondare – și ”Dilema veche” – după 27 de ani de publicare săptămînală regulată.
Motivul: nu mai sînt mulți distribuitori care să preia ziarele și revistele spre vînzare, iar tirajele micșorate nu acoperă cheltuielile de producție.
Au fost închise rețele întregi de difuzare a presei, dar și tarabele a numeroși mici întreprinzători, care de-acum vor fi muritori de foame.
E foarte trist. Aproape de prăbușirea unei lumi. Mai sper însă că această suspendare a apariției pe hîrtie nu va însemna, pentru cele mai multe dintre publicații, dispariția de pe piața clasică.
Presa noastră trecea deja printr-o prelungită criză financiară și de distribuție, criză care, inevitabil, o slăbise și sub raportul calității, și sub cel al impactului. Acum riscă să fie decimată.
Să nu credeți că ne vor fi de ajuns ”știrile oficiale” și rețelele sociale pentru a ne păstra libertatea și democrația – atîta cîtă e.
Istoricul american Greg Grandin, discuta anul trecut despre cartea lui care explica frontirele tarii, spunea ca in ziua de azi tendinta este de a crea o „democratie socializata” adica un consens aplicat populatiei ca sa accepte directiile politice oricit de gresite ar fi. Deci orice viziune alternativa nu e binevenita pentru elita tarii.