Lovitura de grație dată presei scrise

Din ce în ce mai multe publicații tipărite își anunță întreruperea apariției pe hîrtie. Ultimele despre care am citit sînt revistele ”Lumea credinței” – după exact 200 de numere, 17 ani de la fondare – și ”Dilema veche” – după 27 de ani de publicare săptămînală regulată.

Motivul: nu mai sînt mulți distribuitori care să preia ziarele și revistele spre vînzare, iar tirajele micșorate nu acoperă cheltuielile de producție.

Au fost închise rețele întregi de difuzare a presei, dar și tarabele a numeroși mici întreprinzători, care de-acum vor fi muritori de foame.

E foarte trist. Aproape de prăbușirea unei lumi. Mai sper însă că această suspendare a apariției pe hîrtie nu va însemna, pentru cele mai multe dintre publicații, dispariția de pe piața clasică.

Presa noastră trecea deja printr-o prelungită criză financiară și de distribuție, criză care, inevitabil, o slăbise și sub raportul calității, și sub cel al impactului. Acum riscă să fie decimată.

Să nu credeți că ne vor fi de ajuns ”știrile oficiale” și rețelele sociale pentru a ne păstra libertatea și democrația – atîta cîtă e.

Un comentariu la „Lovitura de grație dată presei scrise”

  1. Istoricul american Greg Grandin, discuta anul trecut despre cartea lui care explica frontirele tarii, spunea ca in ziua de azi tendinta este de a crea o „democratie socializata” adica un consens aplicat populatiei ca sa accepte directiile politice oricit de gresite ar fi. Deci orice viziune alternativa nu e binevenita pentru elita tarii.

Comentariile sunt închise.