Este oficial: președintele Maia Sandu are majoritatea parlamentară pe care și-a dorit-o. Felicitări! Victoria netă repurtată de partidul prezidențial, cu sprijinul masiv al electoratului unionist, motivat geopolitic și geocultural, oferă ocazia unică pentru desprinderea Republicii Moldova de sfera de influență și control a Moscovei.
De acum Maia Sandu nu va mai avea nici o scuză dacă nu va face ce trebuie pentru Republica Moldova. Sperăm să nu dezamăgească!
Principalele așteptări ale votanților unioniști sînt trei:
1. Retragerea Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente (CSI). În acest sens, de îndată ce noul Parlament va fi constituit, atît majoritatea parlamentară, cît și președintele Maia Sandu, care dispune de dreptul de inițiativă legislativă, pot iniția oficial procedurile de denunțare a Acordului de constituire a CSI și retragerea Republicii Moldova din toate structurile imperiale de substituție. Ca semnatară a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova nu mai poate rămîne în CSI.
2. Demararea procedurii de modificare a articolului 13 din Constituția Republicii Moldova în sensul introducerii sintagmei ”limba română” în locul sintagmei actuale ”limba moldovenească”, în acord cu Declarația de Independență a Republicii Moldova din 27 august 1991 și Hotărîrea Curții Constituționale nr. 36 din 5 decembrie 2013.
3. Retragerea acordului guvernamental pentru funcționarea la Chișinău a reprezentanței concernului rus de stat Sputnik (fosta Vocea Rusiei și RIA Novosti), care desfășoară o activitate intensă de propagandă și dezinformare în întreg spațiul românesc și reprezintă un element de amenințare hibridă venită dinspre Rusia la frontiera de răsărit a Uniunii Europene și a NATO în condițiile schimbării dramatice a mediului de securitate regională.