Curtea lui Băsescu nu e pentru săraci

Reședința președintelui Traian Băsescu – Vila Lac 3 – se află pe un teren deținut ilegal de către statul român, prin RAAPPS, de 46 de ani. Proprietarii abuziv deposedați se împart în două: cei care au vîndut terenurile lui Bartolomeu Finiș și cei care au pierdut totul în justiție.

 

Familia Constantinescu și-a cumpărat, în anul 1948, 690,80 mp de teren, în Parcul Jianu, destinat construcției de locuințe. În 1960, regimul comunist a confiscat 10.000 de metri pătrați în zonă, inclusiv lotul familiei Constantinescu. Terenurile au trecut în administrarea MapN. Expropierea s-a făcut printr-un decret al Prezidiului Marii Adunări Naționale, fără ca proprietarii să fie despăgubiți. Decretul nu a fost publicat în Monitorul Oficial, așa cum cerea legea pentru a fi valabil.

Un proces care a durat 13 ani

În 1991, soții Constantinescu au cerut terenul de la Primăria  Sectorului 1, în baza Legii fondului funciar. Ei au admis ca, în cazul în care nu li se poate da terenul pe vechiul amplasament, să primească o parcelă de valoare echivalentă. După doi ani, Primăria le-a respins solicitarea pe motiv că pămîntul se află într-o “zonă sistematizată”. Proprietarii au deschis acțiune în justiție împotrivă Primăriei. Procesul a durat pînă în martie 2006, trecînd, de trei ori, prin toate instanțele, de la Judecătorie la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). În 2002, soții Constatinescu au decedat, iar locul lor în proces a fost luat de moștenitorii legali Georgeta și Dumitru Bengulescu. În proces a intrat și RAAPPS.

Pe 7 martie 2006, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, definitiv și irevocabil, în defavoarea familiei Bengulescu. Motivarea sentinței nu a fost comunicată încă părților, dar ea trebuie că se bazează pe ce au reținut instanțele de la Tribunal și Curtea de Apel.

O hotărîre care sfidează documentele

Instanțele anterioare au decis că terenul nu poate fi restituit deoarece se află în domeniul public al statului, iar pe el se află un obiectiv de importanță națională.

Judecătorii nu au luat în seamă documentele și expertizele depuse de proprietarii de drept. Acte din care reiese că: expropierea nu s-a făcut cu titlu valabil și nu a fost urmată de despăgubiri; că nu există documente din care să rezulte cum a devenit RAAPPS posesorul terenului; că terenul a fost inclus în incinta Vilei Lac 3 în lipsa unor documente cadastrale care să arate că pămîntul este în posesia RAAPPS. Expertizele demonstrează că pe terenul revendicat este parte a gradinei, de care Vila Lac 3 se poate dispensa fără să afecteze în vreun fel casa de protocol.

Plîngere la CEDO

Familia Bengulescu a încercat să obțină terenul și prin decizie administrativă a RAAPPS, potrivit Legii 10/2001. Nu a primit nici un răspuns.

Dumitru Bengulescu ne-a declarat că atît unchiul său, Dumitru Constantinescu, cît și el personal, au fost contactați de mai multe persoane care s-au oferit să le recupereze terenul dacă sînt de acord să li-l vîndă lor. Amîndoi au refuzat. “Nu-mi mai amintesc cum se numeau cei mi-au propus să fac antecontract de vînzare-cumpărare pentru teren, pentru a se ocupa de retrocedare”, ne-a spus el.

Soții Bengulescu au reclamat, în zadar, procesul inechitabil inclusiv președintelui Băsescu și Secretariatului General al Guvernului. Ei au cerut degeaba SGG să verifice legalitatea expropierii și cine este acum proprietarul, cu acte, al terenului.

Acum, așteaptă să se pronunțe în cazul lor Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

 

Cei care au bătut palma cu Finiș au cîștigat

“Cotidianul” a dezvăluit recent că Bartolomeu Finiș, membru al grupului de interese Bittner-Petrache – considerat de Traian Băsescu “mafia personală a lui Adrian Năstase” – a pus mîna pe 900 de mp de teren la Vila Lac 3 prin metoda retrocedărilor condiționate de la RAAPPS. Două bătrîne și-au primit imobilele numai după ce au semnat ante-contracte de vînzare-cumpărare cu Finiș, iar Guvernul Năstase le-a trecut din domeniul public în dopmeniul privat al statului.

(Cotidianul, 30 Mai 2006)