Șantaj cu terenuri în curte la Băsescu

Aproape 900 de metri patrati de teren din curtea resedintei presedintelui, de la Vila Lac 3, apartin acum lui Bartolomeu Finis, unul dintre membrii grupului de interese Nastase-Bittner. Finis a pus mina pe pamint nu printr-o actiune in justitie, ci prin clasica metoda a retrocedarilor conditionate.

Fostii proprietari s-au chinuit ani in sir sa-si recupereze proprietatile, insa RAAPPS le-a satisfacut cererea abia dupa ce au incheiat antecontracte de vinzare-cumparare cu Bartolomeu Finis.
Inaintea acestor tranzactii, Adrian Nastase a adoptat doua hotariri de guvern prin care a trecut atit parcelele respective, cit si imobilele de pe ele din domeniul public in domeniul privat al statului, tocmai pentru a putea fi retrocedate.
Traian Basescu declara nu de mult, la radio Guerrilla, ca Alexandru Bittner este proprietar pe o parte din curtea Vilei Lac 3, in care locuieste presedintele. „Am inteles ca a obtinut terenul prin hotarire judecatoreasca si am spus SPP sa mute gardul si sa-i dea omului pamintul”, spunea atunci Basescu.
Informatia este numai in parte corecta. Aproape 900 mp de teren din curtea presedintelui apartin acum lui Bartolomeu Finis, unul dintre cei mai cunoscuti membri ai grupului de interese Petrache – Bittner, despre care Basescu sustinea, in campania electorala, ca este „mafia personala a lui Adrian Nastase”.

Finis a pus mina pe pamint nu printr-o actiune in justitie, ci prin clasica de-acum metoda a retrocedarilor conditionate de la RAAPPS. El a primit un ajutor substantial si de la guvernul Nastase, care a trecut parcelele respective din domeniul public in domeniul privat al statului, tocmai pentru a putea fi retrocedate.

„Domnul Finis a rezolvat la RAAPPS”

Dupa aparitia Legii nr. 10/2001, privind retrocedarea imobilelor confiscate ilegal, Alexandrina Daba a depus la RAAPPS, in martie 2001, o notificare prin care isi cerea inapoi 395,2 mp de teren in Parcul Jianu din Bucuresti. Pina in 2004 n-a primit nici un raspuns oficial din partea Regiei. Femeia a intentat proces RAAPPS.

Dupa citeva luni de la deschiderea actiunii judecatoresti, Daba a renuntat subit la actiunea in justitie, iar RAAPPS i-a restituit fara probleme terenul. Acum refuza sa explice cum s-a intimplat minunea.

Avocata isi aminteste

Lia Pardau, avocatul Alexandrinei Daba, ne-a explicat: „In timpul procesului, proprietarii au fost contactati de domnul Bartolomeu Finis, care le-a spus ca ori ii vind lui pamintul, ori nu o sa-l vada niciodata. Sotii Daba, fiind batrini si bolnavi, au fost de acord sa vinda, pentru ca aveau nevoie de bani”.

Intre parti s-a incheiat un antecontract de vinzare-cumparare, iar Finis le-a platit imediat pretul integral al terenului, 65.000 de euro, dupa spusele avocatului.

“I-am asistat pe sotii Daba pe parcursul intregii afaceri si stiu ca nu ei au obtinut decizia de restituire de la RAAPPS, ci domnul Finis, care avea relatii la Regie. Dupa semnarea antecontractului de vinzare-cumparare, doamna Daba i-a dat o procura domnului Finis, ca sa poata ridica documentele de la RAAPPS”, a detaliat avocatul Lia Pardau.

Alexandrina Daba a fost pusa in posesie in septembrie 2004 si si-a intabulat proprietatea in februarie 2005, moment in care si vinzarea catre Finis a fost finalizata.

Aparitia lui Finis schimba decizia

Bartolomeu Finis a procedat la fel pentru preluarea a inca 485,65 mp de teren in str. Turgheniev nr. 24 de la Anca Luiza Floristeanu. Aceasta din urma, proprietarul de drept al pamintului, si l-a cerut indarat in 2001. Initial, RAAPPS i-a respins cererea. In vara anului 2004, Floristeanu a chemat RAAPPS in judecata.

Insa dupa doua luni si-a retras si ea actiunea si a primit decizia de restituire a imobilului din partea RAAPPS, tot la marginea perimetrului detinut de Vila Lac 3, aproape de terenul Alexandrinei Daba. In iulie, a fost pusa in posesie, iar pe 7 septembrie si-a intabulat terenul. A doua zi i-a vindut pamintul lui Finis.

„Am un baiat care se ocupa“

Bartolomeu Finis recunoaste ca a facut antecontracte de vinzare-cumparare cu Daba si Floristeanu, dar neaga ca ar fi intervenit la RAAPPS pentru restituirea terenurilor. „Am un baiat, Nelu Florea, care se ocupa de afacerile mele cu terenuri. El a gasit proprietarii si a negociat cu ei. Eu doar am semnat actele si am dat banii.

Le-am platit un pret mai mic decit cel al pietei, pentru ca mi-am asumat riscuri, dar daca cele doua doamne nu mai voiau sa vinda dupa ce si-au recuperat terenurile, nu aveam ce face. Nu le-am fortat in nici un fel”, ne-a declarat Finis.

Numai ca proprietarii se pot razgindi foarte greu daca sint tinuti de anumite clauze din antecontractul de vinzare-cumparare, cum ar fi plata unor mari despagubiri intr-un timp scurt de la ruperea intelegerii. Si cu atit mai greu, de vreme ce i-au dat procura cumparatorului sa le ridice actele de proprietate de la RAAPPS.

In plus, Finis avea de-a face cu batrini care au vazut ca singuri n-au rezolvat nimic trei ani, iar el a capatat terenurile in citeva luni.

Din aceste doua afaceri Finis a cistigat vreo 1.180.000 de euro. El are acum 881 mp in curtea lui Basescu, la pretul mediu de 1.500 de euro. Finis a platit, din informatiile noastre, aproximativ 160 de euro pe metrul patrat.

Nastase da hotariri cu dedicatie

In mod normal, terenurile aferente unor case de protocol, cum este Vila Lac 3, sint in proprietatea publica a statului si nu fac obiectul retrocedarilor. Cei care le revendica pot primi terenuri in compensare pe alte amplasamente.

Finis a ajuns in coasta lui Basescu dupa ce guvernul condus de Adrian Nastase a trecut din domeniul public in cel privat al statului 2.458 mp de teren din perimetrul Vilelor Lac 2 si 3. Doar 2.032 mp puteau fi restituiti, restul fiind alei de acces. Nota de fundamentare a HG-ului a fost intocmita de Eugen Bejinariu, pe atunci secretar general al guvernului, caruia i se subordoneaza si RAAPPS.

Bejinariu arata ca vechii proprietari au depus cereri de restituire la RAAPPS si ca terenul dimprejurul vilelor de protocol poate fi restrins fara probleme.

In noiembrie 2003, guvernul a adoptat o hotarire in conformitate cu nota de fundamentare a lui Bejinariu. Iar pe 21 decembrie 2004, cu putin inainte de a parasi puterea, Cabinetul Nastase a trecut in domeniul privat al statului si cladirile de pe terenurile care fusesera deja retrocedate.

Este vorba despre postul de paza de la poarta, un garaj, o magazie si doua anexe tehnice, totalizind 265 mp constructii.

Finis a negat ca prin aceste hotariri de guvern i s-a pregatit terenul si a tinut sa ne asigure ca nu este omul de casa al lui Adrian Nastase, asa cum s-a vehiculat prin presa. „Il cunosc pe Adrian Nastase din 1971, din studentie, dar nu a avut nici o legatura cu afacerea asta. Am relatii cu multa lume si din vechea, si din actuala guvernare.

Vin la mine la club si Tiriac, si Catarama, si Sebastian Vladescu, si Mircea Geoana”, a explicat el.

Pe Finis il bintuie filantropia

Fapt este ca din cei 2000 mp care puteau fi restituiti, aproape jumatate sint in posesia lui Finis. Este posibil ca si restul sa ajunga la el. de euro/mp.

Bartolomeu Finis ne-a marturisit ca mai are o promisiune de vinzare pentru un teren in acelasi loc, dar ca nu stie daca il mai ia.

Anul trecut, alti doi proprietari abuziv deposedati de comunisti si-au recuperat terenurile, in curtea lui Basescu, prin decizii ale RAAPPS. Septuagenarii Paul Teodorescu si Viorica Vulcanescu au primit 300 si respectiv 700 mp de teren. Mariei Vulcanescu i s-a restituit si o cladire.

Teodorescu ne-a spus ca nici nu stie unde ii este terenul, dar ca l-a vindut. Nu a vrut sa spuna cum l-a capatat si cui l-a vindut. Viorica Vulcanescu, la 79 de ani, este foarte bolnava, intr-un camin de batrini la Nisa, in Franta.

Bartolomeu Finis ni s-a plins ca: “Este zona de parc si nu pot construi. Asa ca terenul nu mai este atit de valoros. De altfel, cind s-a schimbat puterea si am aflat ca Traian Basescu se va muta la Vila Lac 3, am cerut RAAPPS sa-mi schimbe terenul. Nu mi l-a schimbat”, pretinde el.

In finalul discutie cu noi, a mers pina intr-acolo incit a spus: “Daca imi da dureri de cap aceasta afacere, mai bine donez terenul presedintiei”.

***

Cine este Finiș

Bartolomeu Finis este de formatie sociolog si a absolvit {coala de Ofiteri de Securitate, dar spune ca nu a lucrat in serviciile secrete. Dupa 1990, a intrat in afaceri, unul dintre primii sai asociati fiind Alexandru Bittner, amic al lui Adrian Nastase. Finis si Bittner au fost asociati in firma Piscicola Tour SRL – Jurilovca, unul dintre marii concesionari ai Deltei Dunarii. Ulterior, Finis s-a retras din Piscicola.

Firma Domino 94 Impex SA, in care actionar majoritar este sotia lui Bartolomeu Finis, Carmen, a devenit proprietara a sapte hectare de teren pe malul nordic al Lacului Herastrau, dupa ce, in anul 1999, a incheiat un contract de asociere in participatiune cu Biroul de Turism si Tineret (BTT). BTT a adus activele bazei Tenis Club Herastrau si terenul aferent, care acum valoreaza peste 50 de milioane de euro, iar Domino 94 Impex se obliga sa investeasca in patrimoniul pus la dispozitie si sa-l administreze timp de 15 ani. Asocierea cu BTT a dat SC Domino 94 Impex dreptul de preemptiune la cumpararea activelor BTT, prin negociere directa.

Liviu Vâclea, seful BTT de atunci, a fost condamnat, in anul 2001, la sase ani de inchisoare tocvmai pentru incheierea unor astfel de contracte prin care a prejudiciat BTT.

***

Retrocedari conditionate la RAAPPS

“Cotidianul” a dezvaluit ca omul de afaceri Mihai Cuptor si avocatul Mugurel Dinu au pus mina pe cel putin 30 de de case si terenuri de lux din Bucuresti, imobilele administrate de RAAPPS. Imobilele au fost retrocedate adevaratilor proprietari, care le-au vindut la sfert de pret tandemului Cuptor-Dinu. Retrocedarile au fost insa facute de RAAPPS numai dupa ce partile au incheiat antecontracte de vinzare-cumparare. Afacerile s-au derulat si in timpul guvernarii PSD, si dupa venirea la putere a Aliantei PNL-PD. Dinu si Cuptor au conexiuni cu grupurile de interese ale lui Alexandru Bittner – prieten al lui Adrian Nastase –  si Dorin Cocos – sotul Elenei Udrea, fosta consiliera a presedintelui Basescu. Din retea fac parte si Cristian Vlaicu – director general al RAAPPS si fruntas PD – si Eugen Bejinariu – fost sef al RAAPPS, fost secretar general al guvernului si premier interimar, actual deputat al PSD.

***

RAAPPS tace

Conducerea RAAPPS a refuzat sa ne lamureasca de ce nu a rezolvat cererile Alexandrinei Daba si Ancai Floristeanu pina cind cind acestea au consimtit sa-i vinda terenurile lui Finis.

(Cotidianul, 23 mai 2006)