Vrem pace în Europa și o vrem repede. SUA poate să determine încheierea rapidă a păcii între Rusia și Ucraina. Peste capul UE. Dar o astfel de pace va dura?
SUA au o mai mare forță militară și mai multă influență diplomatică decât UE, de unde și tentația președintelui Donald Trump de a-i ignora pe liderii europeni.
Rusia ar prefera să discute doar cu SUA, pentru că UE este mai inflexibilă și insistă pe garanții stricte de securitate.
Însă o pace negociată fără UE ridică mai multe probleme.
Întâi, Ucraina depinde economic și militar de UE și nu-i dă mâna să o ignore, așa cum vor SUA.
UE este cel mai mare finanțator al Ucrainei și principalul său partener economic. Prin urmare, dacă Europa nu este parte din acord, Ucraina ar putea refuza termenii negocierii.
În al doilea rând, dacă UE nu este implicată, este posibil ca multe state europene să nu recunoască acordul, ceea ce ar putea duce la sancțiuni continue împotriva Rusiei și la instabilitate economică.
În fine, dacă UE nu participă la negocieri, nu va putea garanta respectarea acordului, ceea ce ar putea duce la o reluare a conflictului mai târziu.
În acest context, discuțiile de azi de la Paris, între șefii unor state europene, nu ar trebui să lase rece SUA.
Cred că negocierile de mâine dintre SUA și Rusia reprezintă mai mult un mod de a face presiune asupra UE, pentru a deveni mai maleabilă, decât un efort consistent pentru pace.
O ultimă observație: așa cum SUA trebuie să țină cont de UE, tot așa statele occidentale ale UE trebuie să implice în negocierile pentru pace România, care are cea mai lungă graniță cu Ucraina.
Din păcate, statul român nu are astăzi reprezentanți care să fie luați în serios în cancelariile occidentale.
Nu negociază nimeni cu un președinte interimar și cu un premier aflat la un pas de debarcare. Și nu pune nimeni preț pe cei care au declanșat o criză politică fără precedent, pe care nici nu o pot gestiona.
Cu secu-bolșevicii-legionarii, nici nu-i de mirare că, nici măcar nu sunteți băgați în seamă. Sunteți o fracțiune a vechiului pcr, cu tentă spre extrema dreaptă, dar nimic palpabil, nimic sustenabil, o gloată amorfă, cu staguri și port popular, dacic chiar, dar mai mult dracic.