SUNTEM GRÂNARUL EUROPEI, DAR IMPORTĂM PÂINE CONGELATĂ. DE CE EXPORTĂM PROFIT, CA SĂ IMPORTĂM DATORIE?

Sub un guvern condus de un fabricant de covrigi, România plătește 50 de milioane de euro anual pentru produsele de panificație congelate pe care le importă. Asta se întâmplă în condițiile în care țara noastră este principalul exportator de grâu din Uniunea Europeană, potrivit unui avertisment public lansat de directorul DSV Suceava, dr. Mihai Voloșeniuc.

În vara trecută, am trimis pe piețele din străinătate peste 2,5 milioane de tone de grâu, conform datelor publicate de Comisia Europeană. Cantitatea este mai mare decât exporturile Germaniei și Franței, luate la un loc.

În condițiile în care avem materie primă din belșug, importăm cantități uriașe de produse procesate, de la aluat congelat la produse de patiserie sau biscuiți, ca să rămânem doar la domeniul panificației.

Situația este similară în toate celelalte sectoare agricole și industriale, de la lemnul care pleacă sub formă de bușteni spre fabricile din străinătate și până la resursele naturale pe care le tranzacționează companiile multinaționale.

Din punct de vedere economic, acest fenomen înseamnă că România cedează de bunăvoie partea cea mai profitabilă din lanțul comercial, care este procesarea.

Nu există niciun motiv logic pentru care un guvern ar scăpa din vedere asemenea risipă de bani, mai ales în cazul unei țări care se îngroapă în datorii de la un an la altul.

Singura explicație este că marionetele de la conducerea României execută ordinele unor păpușari care extrag profitul din statele pe care și le-au subordonat prin jocul geopolitic.

Una dintre cele mai importante măsuri pe care le-am propus în programul de guvernare AUR este securizarea resurselor naționale și limitarea strictă a exportului de materii prime neprelucrate.

Doar prin această decizie administrativă, bugetul țării ar putea crește cu sute de milioane de euro, care astăzi atârnă la deficitul balanței comerciale.

Nu e complicat, dar pentru o astfel de strategie este nevoie de lideri care să poată sta drepți, nu drepți în fața partenerilor internaționali.

Lasă un comentariu