SCENA POLITICĂ DUPĂ ALEGERI

Președintele ales își începe mandatul cu o decizie de importanță capitală pentru viitorul României pe termen scurt.

Alegerile de duminică au pus capăt primului interimat dintr-o serie aproape nesfârșită, declanșată odată cu demisia lui Klaus Iohannis și încheiată cu retragerea lui Marcel Ciolacu din funcția de premier.

Coaliția care încă deține controlul asupra guvernării seamănă cu o clădire în curs de demolare.

PSD este în plină derivă după dezastrul produs în economie de Executivele conduse de Marcel Ciolacu. Declanșarea luptei interne pentru putere, exact în perioada negocierilor pentru formarea unei noi coaliții de guvernare, pune cel mai mare partid din România în poziția de actor secundar al jocurilor de putere.

PNL se luptă pentru supraviețuire pe scena politică și nu mai reușește de mult să promoveze o conducere credibilă și competentă care să revitalizeze partidul. Nici transferul lui Ilie Bolojan din teritoriu la vârful statului, nici interimatul eternului Cătălin Predoiu nu au convins membrii și simpatizanții că partidul își revine după lunga perioadă de prăbușire.

UDMR rămâne stâlpul de rezistență al coaliției, chiar dacă are cel mai mic procent în rândul partidelor parlamentare.

Cu o strategie clară și neschimbată de 35 de ani, de pe poziții ferme de negociere și cu meritul de a fi asigurat voturile care au făcut diferența în alegerile prezidențiale, liderii maghiari nu au niciun motiv să facă vreo concesie colegilor de coaliție.

Dacă în decembrie au reușit să preia controlul celor mai importante ministere din guvern, acum ne putem aștepta la pretenții mult mai mari, pe care viitorul premier nu va putea să le refuze.

USR va reintra la guvernare din poziția de partid prezidențial. În orice formulă de coaliție, cu PSD în guvern sau în opoziție, miza principală a useriștilor va fi declanșarea reformelor administrative, adică atacul direct la clientela politică PSD – PNL – UDMR.

Stabilitatea noului guvern va fi mai mult un vis decât o realitate în momentul în care protipendada de partid din teritoriu își va vedea interesele periclitate de la centru.

Din nefericire, opoziția parlamentară intră într-o perioadă de irelevanță decizională și riscă izolarea totală, dacă nu va reuși o regrupare foarte rapidă, cu obiective politice clare și realiste.

Miza principală pentru președintele ales și pentru guvernul său este o majoritate zdrobitoare, care să asigure coaliției puterea de a impune toate deciziile nepopulare și chiar contrare interesului național pe care România le va avea de implementat în perioada imediat următoare.

Lasă un comentariu