Intrăm astăzi în ultima săptămână de campanie pentru alegerile prezidențiale și ar trebui să avem o idee foarte clară în legătură cu programele propuse de candidații relevanți.
Restrângerea întregii dezbateri la nivelul unor reacții și impulsuri primitive, cu acuzatii de tip „extremist”, „izolationist”, „trădător” sau „progresist-neomarxist” ne aruncă și mai puternic înspre zona de periferie a lumii civilizate, în care se discută astăzi aprins despre noua ordine mondiala, trasee comerciale și interesul național, în opoziție cu utopia globalistă și centralismul de tip Bruxellez.
Nu e cu putință ca România să se sustragă din această dezbatere printr-o campanie butaforică, schimonosită de propaganda răspândită de o putere ilegitimă și acceptată complice de o opoziție tot mai diluată.
Propun, deci, pentru această săptămână, câteva subiecte majore din politica internă și internațională care pot fi ușor analizate de alegători și comparate cu ceea ce discută sau nu discută candidații înscriși în cursă.
Inevitabil, prima temă se referă la contextul international:
România se găsește în mijlocul unui uragan geopolitic ale cărui consecințe ar putea fi dramatice pentru unele națiuni din estul Europei.
De viziunea și abilitățile diplomatice ale viitorului președinte de la București depinde soarta viitoarelor generații.
De această dată, slugărnicia necondiționată față de partenerii externi nu va mai fi suficientă pentru a asigura României o protecție formală, lipsită de orice miză în competiția regională.
Avem la orizont o bătălie pe viață și pe moarte, în care se vor juca resursele naturale, proiectele economice majore și, Doamne fereste, chiar teritorii.
Încă nu am auzit nicio strategie clară din partea vreunui candidat referitor la această problematică.
În cazul unora, tăcerea este cea mai fericită dintre opțiuni, pentru că nivelul de cunoaștere asupra temelor esențiale este înspăimântător de precar.
“Să rămâi în picioare pentru credința și crezul tău. Chiar dacă unii, pe care-i credeai parte a crezului tău, schimbă, conjunctural, macazul. Înțelegerile și negocierile sunt ale politicii. Morala este în altă parte. Acolo nu există negocieri.”
Regele Mihai I al României