Văd că a stîrnit multă emoție o știre care a fost ticluită astfel încît să lovească în AUR și care este rostogolită prin toate mediile, doar, doar o scădea partidul în sondaje pe motiv de ipocrizie.
Sîntem acuzați că am votat în Senat o lege prin care am mărit salariile parlamentarilor.
În fapt, este vorba despre aprobarea prin lege a unei OUG din luna august, care nu face decît să respecte o grilă de majorări salariale care a fost fixată în anul 2017, prin legea cadru a salariaților bugetari.
Planul era să fie majorate salariile în fiecare an din 2018 pînă în 2021. În 2021 nu s-a putut consuma ultima etapă, din lipsă de bani la buget. Se întîmplă acum.
Majorarea nu este cu 25%, așa cum s-a tot spus, ci cu o pătrime din diferența dintre salariul de bază din acest an și salariul avut in decembrie 2021. Nu e deloc totuna.
Această lege este un act de dreptate pentru marea majoritate a funcționarilor din administrație, a personalului din învățămînt și a celui din sistemul de sănătate și asistență socială cu salarii mici și foarte mici, care așteptau majorarea de aproape doi ani.
Noi nu am fost de acord cu mărirea și a salariilor mari, dar aveam de ales să ținem cu cei mulți sau să votăm contra tuturor, și a celor cu salarii mici, și a celor cu salarii mari.
Prin urmare, am ales, ca de fiecare dată, să fim de partea celor mulți și nedreptățiți.
Nu am avut timp de amendamente, proiectul fiind introdus pe ordinea de zi cu 15 minunte înainte de ședința de plen. Este o practică parlamentară deloc nouă, dar inadmisibilă. De ea abuzează mereu Puterea.
AUR a formulat deja un amendament la Cameră pentru excluderea demnitarilor de la majorarea salariilor/ indemnizațiilor. Veți vedea cu toții cine va vota acest amendament și cine nu.
Așa încît, nu, nu v-am trădat, nu am căutat nici un avantaj pentru noi, Senatul nu e cameră decizională, deci legea nu va intra în vigoare în această formă.
Și nu sîntem ipocriți! Ipocriți am fi fost dacă spuneam că vrem dreptate pentru români și îi nedreptățeam pe românii din categoria bugetarilor, votînd contra sau abținîndu-ne strategic.
Dumneavoastră, românii de bun simț și care știți că AUR a fost singurul de partea poporului în momente dintre cele mai critice, puteți să ne spuneți ce fel de atitudine ați fi preferat.