În calitate de președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, am participat ieri, 23 septembrie, la deschiderea școlii „10 MAI 1905”, din Selenița (Albania). Această școală a fost inaugurată la împlinirea a 142 de ani de la înființarea Societății de Cultură Macedo-Română, la Selenița, înființarea fiind posibilă datorită sprijinului și implicării nemijlocite a Fundației „Nicolae Iorga” din Saranda (Albania), prin strădania președintelui Pano Bakalli.
În cele două clase ale școlii din Selenița, copiii aromâni vor studia atît în româna literară, cît și dialectul aromân. Funcționarea unei astfel de instituții de educație are o semnificație aparte pentru comunitatea aromână care trăiește la sudul Dunării, dar care este parte integrantă a neamului nostru. Cele două clase vor purta numele a două personalități ale diplomației române: „Ambasador Vasile Stoica” și „Administrator școlar Nicuță Balamaci”.
În această vizită în Albania, am constatat cu bucurie o mai mare deschidere a autorităților locale și centrale, în privința garantării drepturilor pentru minorități. Cu cît Albania va acorda mai repede drepturile cuvenite aromânilor, cu atît va sprijini mai mult România parcursul european al Albaniei. În această țară trăiesc mai bine de 300.000 de români/aromâni care au fost recunoscuți drept minoritate națională și cărora statul albanez este obligat să le recunoască și să le ofere drepturile firești la învățămînt, cultură, mass-media și slujbe religioase în dialectul aromân al limbii române.
I-am asigurat pe frații noștri din Albania de sprijinul meu personal, al Comisiei pentru românii de pretutindeni, dar și al partidului pe care îl conduc, AUR. Românii din afara granițelor vor beneficia de o mai puternică susținere odată ce vom accede la guvernare, aceasta fiind o componentă importantă a programului nostru politic.
Așa să ne ajute Dumnezeu!