În aşteptarea unui miracol

Epoca postdecembristă a început cu un hold-up.
Ameninţări, violenţe, morţi şi un jaf de zile mari. Întâi ni s-a fu­rat Re­­voluţia. Oamenii care au fă­urit comunismul au vrut să re­clă­­dească şi capitalismul. Aşa­dar, au continuat hoţiile de-a lun­gul a două decenii. Estimp, au devenit „onorabili”, sub nu­me de împ­rumut: politicieni, afacerişti, edili, fi­lantropi şi chiar jurnalişti. De-o vreme, pare că în oraş a venit un şerif nou, care a început să-i bage la răcoare pe bandiţi. Aceştia răc­nesc că sunt victimele unui atac la demo­craţie, ei înşişi fiind democraţia noastră ori­ginală. Din acest punct de vedere au drep­tate, regimul lor riscă extincţia. O nouă epo­că se anunţă. Să spe­răm că nu una iacobină, totuşi. Până vom ve­dea li­mitele justiţia­ris­mului de rit nou, contem­plăm tabloul de grup al infractorilor cu gulere albe. Unul nu-ţi inspiră milă, dar cu toţii ruşine. Cu ce demnitate să ne mai purtăm prin lume, când ani în şir România a fost condusă de tâlhari? Rădăcina răului este în grupările infrac­ţio­nale pretinse partide. Aproape toţi liderii par­tidelor parlamentare sunt fie sus­pectaţi de fapte penale, fie anchetaţi, fie deja con­damnaţi. Tonul l-au dat şefii PSD. Adrian Năstase, premierul căruia i se spunea cu tea­mă „Împăratul”, a deschis drumul către puş­cărie. Urmaşul său la cârma PSD şi a gu­vernului, Victor Ponta, este cercetat în mai multe dosare de către DNA. Liviu Dragnea, ac­tualul preşe­dinte al PSD, are o condamnare cu suspendare, ceea ce nu-l împiedică să se viseze prim-mi­nis­tru. Jumă­tate din vicepre­şe­dinţii partidului şi ne­nu­măraţi aleşi locali şi naţionali sunt, de ase­me­nea, inculpaţi, con­dam­naţi sau şi-au is­păşit deja pedepsele. Un Miron Mitrea ră­mâne figura emblematică a adjunctului care n-a mai apucat să-şi scoată bas­tonul de ma­reşal din straiţă, fiind luat cu duba poliţiei.
Zilele trecute s-a petrecut inevitabilul şi pentru PNL. Sforarul şef Vasile Blaga a fost pus sub învinuire, pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Este lovitura de graţie pen­tru un partid aflat, şi aşa, în degrin­go­ladă, dar una anunţată de condamnările unor foşti lideri şi miniştri liberali, ca Relu Fe­nechiu şi Tudor Chiuariu (PNL) sau Gheorghe Ştefan-Pi­nalti (provenit din absorbitul PDL). Forma­ţiunile mai mici nu sunt nici ele fără de pată. Fosta şe­fă a PMP, Elena Udrea, a făcut ex­perienţa car­cerală în faza de cercetare, dar urmează con­­dam­narea. Şi nici liderul actual, Traian Băsescu, nu se simte prea bine, cu un număr tot mai mare de dosare penale deschise pe nu­mele său.
Înainte de a fi înghiţit de PMP, UNPR şi-a pierdut preşedintele, Gabriel Oprea, care şi-a schimbat statutul cu cel de cercetat la DNA. UDMR şi ALDE au şi ele faliţii lor, deo­cam­dată numai din eşaloanele doi, trei. Se pre­gă­teşte captura de trofeu Călin Popescu-Tări­cea­nu.
Defunctele PC, PPDD şi PNG şi-au dat şi ele obolul pe altarul anticorupţiei, prin liderii lor, Dan Voiculescu, Dan Diaconescu şi, res­pectiv, Gigi Becali, deţinuţi de lux.
Să nu uităm că o treime din parlamentari au, la fel, probleme cu Justiţia, căreia au tot încercat să-i pună botniţă.
Iată contextul în care, peste două luni, vom fi chemaţi la urne pentru alegerea unui nou Parlament. Va desăvârşi votul popular curăţa­rea clasei politice începute de Justiţie? Da, cu două condiţii obligatorii. Măcar o parte din grupările politice să înţeleagă că de-aici încolo poate începe haosul sau dictatura şi să pună pe masă o ofertă decentă. Iar electoratul să pri­cea­pă că dacă va continua să voteze hoţi, nu se mai poate plânge că este furat. Aşteptăm deci un miracol.

(Formula As nr. 1236, 6-13 Oct. 2016)