Green Peace a dat în judecată companiile OMV Petrom și Romgaz, Primăria și Consiliul Local Tuzla, Ministerul Mediului, Ministerul Culturii, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” pentru a bloca proiectul Neptun Deep.
Interesul unui ONG internațional pentru vestigiile de pe fundul Mării Negre este ceva exotic, dar nimic nou pe piața intereselor geostrategice din zona noastră. Avem șantiere strategice blocate pentru protejarea unor specii de gândaci, a traseelor pentru urși sau a unor plante pe cale de dispariție.
Acțiunile în instanță nu sunt ieftine deloc, iar disponibilitatea cu care iubitorii naturii aruncă sume fără număr în asemenea procese ne face să ne întrebăm cine finanțează asemenea campanii și cine profită de pe urma lor.
Dacă vi se pare uluitor, iată explicația publicată pe site-ul Greenpeace.org:
Întreaga platformă continentală a Mării Negre a fost declarată Sit arheologic subacvatic de importanţă naţională. Acest sit cuprinde, printre altele, vestigii din epoca romană, vestigii subacvatice din epoca elenistică, din epoca romano-bizantină și din epoca greacă. Zona afectată de proiectul Neptun Deep include vestigii arheologice de o valoare inestimabilă, care ar putea fi grav afectate sau distruse de lucrările de extracție și transport de gaze naturale. Pe o suprafață de 7500 km 2, OMV Petrom si Romgaz vor împânzi Marea Neagră cu centre de foraj, sonde, manifolduri, risere, conducte de alimentare, platforme, cabluri, etc.