Republica Moldova și parcursul european

Moldovenii din diaspora au asigurat în cele din urmă victoria Maiei Sandu în alegeri și menținerea Republicii Moldova pe cursul de integrare în Uniunea Europeană.

O mobilizare extraordinară la urne a înlăturat pericolul ca propaganda și măsurile active lansate de la Moscova să aducă în fruntea statului un prorus, care ar fi putut utiliza poziția câștigată pentru a îndepărta țara de la cursul de integrare în Uniunea Europeană.

Maia Sandu are în față două provocări majore în noul mandat: reconcilierea celor două tabere aproape egale ca număr, care s-au situat de o parte și de alta a referendumului pentru integrare și poziția față de România, principalul susținător al Chișinăului.

Formal, parcursul european al Republicii Moldova ar putea diminua dependența de România și chiar nivelul schimburilor economice și culturale. Practic, procesul lung și foarte dificil pe care trebuie să îl parcurgă statul candidat până la aderare va impune de la sine suportul discret, dar consistent și necondiționat al Bucureștiului.

O parte din răspunsul la aceste întrebări va fi clarificată odată cu prima vizită externă din noul mandat al președintei Maia Sandu. Destinația pe care o va alege și agenda discuțiilor ne vor ajuta să aflăm care este viziunea geopolitică a Chișinăului pentru următorii patru ani.

Un comentariu la „Republica Moldova și parcursul european”

Lasă un comentariu