Vechiul dicton liberal ”Prin noi înșine” are un înțeles de adâncime personalist. El viza inițial poporul, dar destoinicia unei comunități naționale nu este decât însumarea vredniciei persoanelor care o compun. De asemenea, chiar dacă la origine sintetiza o politică economică, expresia nu se limitează la asta, ci dovedește valențe de ideal național, acoperitor pentru toate domeniile vieții publice. Inclusiv pentru cel al artelor – mai cu seamă atunci când individualismul firesc al artistului face loc generozității de a sluji interesul comunitar.
O ilustrare a principiului liberal despre care vorbim este evenimentul cultural numit ”Iconari în Otopeni”. Inițiat și realizat sub coordonarea pictorului Ioan Popa (un nume de referință al picturii bisericești), evenimentul a ajuns la a V-a ediție, ce se va desfășura în intervalul 30 Octombrie – 4 Noiembrie a.c. Nu întâmplător, este sprijinit de primarul liberal al Otopeniului, Constantin Gheorghe (aflat la al șaselea mandat și despre care merită să scriem cândva separat, întrucât a făcut din acest oraș unul model!).
Manifestarea este dedicată anul acesta Apărătorilor ortodoxiei și Sfinților Martiri din vremea comunismului.
Doisprezece artiști plastici din România, Rusia, Italia, Serbia, Bulgaria, Georgia, Germania, Cipru, Ucraina, Bielorusia vor înfățișa în icoane, sculpturi și mozaic o serie de sfinți și martiri ai temnițelor comuniste, precum preoții Daniil de la Rarău (Sandu Tudor), Ilarion Felea, Ilie Imbrescu, Constantin Sârbu și Florea Mureșan și mirenii Teodor M. Popescu, Valeriu Gafencu și Costache Oprisan. Ei vor lucra, după canoanele stilului bizantin, în ateliere deschise publicului larg, la Centrul Cultural „Ion Manu” din Otopeni. Expoziția lucrărilor realizate va fi deschisă în ultima zi și va putea fi vizitată timp de o lună.
Tot pe 4 Noiembrie va avea loc o serie de conferințe despre icoană, jertfă, cultura memoriei și prigoana comunistă, ținute de Protosinghel Gavriil Varvaruc, starețul Schitului Aiud, deputatul liberal Daniel Gheorghe, teologul Radu Preda, director executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, Pr. Prof. Dr. Ioan Bizău de la Universitatea din Cluj, Lector Univ. Dr. Ștefan Ionescu Berechet de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, monahiile Parascheva Avădanei și Irina Nedelcu de la Mănăstirea Diaconești – Bacău și foștii deținuți politici Demostene Andronescu, Vasile Jacques Iamandi și Marcel Petrișor.
Așadar, aproape o săptămână închinată artei ca martor al istoriei și ca mod de cinstire a celor mai buni dintre noi. Căci ”prin noi înșine” are rost doar dacă ne călăuzim după reperele lăsate de generațiile mai vechi.