O pană majoră de curent a blocat Portugalia, Spania, sudul Franței. Orașe întregi au fost paralizate. Fără energie, fără telefon, fără internet, fără toate facilitățile pe care le considerăm banale în viața noastră.
V-ați gândit vreodată cât de subțire e firul de care atârnă tot ce numim „civilizație” și cât de ușor se poate rupe? Suntem pregătiți să facem față unei întoarceri în timp bruște și pe o perioadă nedeterminată?
…
Avaria catastrofală care a întrerupt curentul în Peninsula Iberică și în sudul Franței, începând de la prânz, este un semnal de alarmă extrem de grav pentru lumea hiperdigitalizată în care trăim.
Trei state dezvoltate ale Uniunii Europene au fost deconectate brusc de la sursele de energie, din cauze încă necunoscute.
Scenariile vehiculate fac parte din același registru de tip apocaliptic: fie o variație bruscă de temperatură, care ar fi generat căderea rețelelor de transport, fie un atac cibernetic asupra sistemului energetic.
Două extreme fac foarte mult rău în astfel de momente: isteria și indiferența.
Isteria apare acolo unde autoritățile nu au capacitatea de a gestiona criza majoră. Deconectarea infrastructurii critice de la rețeaua electrică sperie în mod natural cetățenii, pentru că nu mai funcționează telecomunicațiile, transporturile publice, managementul traficului, aprovizionarea cu alimente de bază și sistemele informatice.
Să privim cu atenție ce se întâmplă acum în Spania, Portugalia și Franța, pentru că avem exemplul unor state bine organizate, cu administrații solide și instituții de siguranță publică foarte puternice.
Să ne gândim cu mare atenție ce înseamnă o astfel de criză în România, împărțită între baroni locali, grupuri de interese și politruci inepți instalați în funcție pe baza numărului de afișe lipite în campania electorală.
Indiferența este cealaltă extremă cu potențial catastrofal. În România, succesorul celebrului Virgil Popescu la Ministerul Energiei ne anunță senin că nu suntem amenințați de niciun pericol privitor la infrastructura de alimentare cu electricitate.
Este prima reacție a unui responsabil guvernamental după dezastrul care a lăsat în beznă trei țări infinit mai dezvoltate, din punct de vedere economic, decât România. Ca și cum omologii lui Burduja din Spania, Portugalia și Franța se așteptau de mult să rămână pe întuneric, iar incidentul de astăzi este ceva absolut obișnuit.
Un ministru responsabil și profesionist avea obligația să treacă de platitudinile optimiste ale unui propagandist în astfel de momente.
Burduja a ratat o ocazie foarte bună de a demonstra românilor că știe să reacționeze într-o criză majoră și că are un plan de reacție în caz de catastrofă.
La fel ca șeful său pe linie de guvern, ministrul Energiei nu poate livra decât vorbe goale, chiar într-o situație extremă, care pune în pericol siguranța națională!