Este nevoie de oameni ai păcii!

Acum o lună și ceva, Putin a folosit pentru prima dată într-un discurs public cuvântul ”război” referindu-se la invazia din Ucraina. Până atunci a vorbit numai despre o ”operațiune specială”. De asemenea, el a avertizat Occidentul că va regreta dacă va trimite trupe în Ucraina, pentru că astfel se va afla în conflict deschis cu Rusia, care este pregătită pentru un război nuclear.
Recent, șeful diplomației UE, Josef Borrell, a afirmat pentru că „un război convențional de mare intensitate în Europa nu mai este o fantezie”.
Potrivit Financial Times, Borrell ar fi explicat că ”Rusia amenință Europa, atât prin războiul în curs din Ucraina, cât și prin atacurile hibride asupra statelor membre ale UE”. Și că Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei curând, drept pentru care UE ar trebui să o apere, ca să nu devină ea însăși victimă a lui Putin.
Borrell a sugerat că UE ar putea fi pe cont propriu, căci ”umbrela NATO nu e deschisă tot timpul”, ci în funcție de cine e la Casa Albă. Adică, vezi bine, americanii nu s-ar mai amesteca dacă n-ar mai fi democrații la putere în SUA. Cu o administrație republicană, SUA ar avea cert o altă abordare în chestiune, dar nu neapărat una de abandon, ci poate una care să ducă la reinstaurarea păcii în Europa.
Cele două poziționări recente ale Rusiei și UE prevestesc ceea ce este mai rău.
Acum ar fi nevoie la Bruxelles de oameni ai păcii, care să caute mijlocirea măcar a unui armistițiu între Rusia și Ucraina, pentru a oferi răgaz găsirii unei soluții de pace. Războiul nu ajută nimănui din Europa și, odată extins dincolo de granițele Ucrainei, nu va cruța pe nimeni.

Un comentariu la „Este nevoie de oameni ai păcii!”

  1. Speranța noastră rămâne doar ca în America, să revină ca președinte Donald Trump,iar la Bruxelles, conservatorii.Atunci vom putea apera într-o remediere a conflictului Ucraina -Rusia și o liniște pe continente!Greu de spus liniște dacă Israel se afla în război însă, se poate și acolo sa se încheie acest război.Daca nu va fi o schimbare majoră în politica Americii și a Europei , ne poate fi fatal multor țări ținând cont ca orientul mijlociu fierbe.

Comentariile sunt închise.