Noua luptă de clasă

Partida comunistă n-a renunțat la lupta de clasă nici după ce și-a schimbat numele și a dat ”dictatura proletariatului” pe ”democrația originală”. Dușmanii săi au rămas aceiași: românii care produc ceva. Carevasăzică, burghezii, chiaburii, intelighenția.

Aceiași au rămas și profitorii: aparatnicii. Însă metodele de spoliere a unora și  de îmbogățire a celorlalți s-au diversificat. Și sunt puse, ca de obicei, sub stindardul binelui comun.

În această bună tradiție, noul guvern se pregătește iarăși să acopere lefurile nesimțite ale unor demnitari și slujbași la stat, pensiile astronomice ale unor categorii de servanți cu epoleți sau cu robă și corupția endemică din instituțiile publice cu suprataxe, impozite proaspete și prețuri mai mari.

Baloanele de încercare au fost ”taxa de solidaritate” și impozitul pe cifra de afaceri. Guvernul a măsurat discret reacția societății, apoi și-a calibrat tirul. Prima lovitură e mascată în vată pe băț. De la 1 Septembrie va crește acciza pe carburant cu 10%. Motorină mai scumpă, transport mai scump, preț final la cumpărător mai mare. Dar liderii coaliției de guvernare PSD-ALDE minimalizează efectele. Mofturi, monșer! De țigări, alcool și benzină nu se lipsește nimeni.

Tot de la 1 Septembrie se majorează și prețul energiei electrice cu încă 10%, după o creștere de 8% luna trecută.

Economiști de talia lui Ionuț Popescu și Florin Cîțu avertizează că ăsta e doar începutul – previzibil, având în vedere presiunea pusă de guvern pe bugetul național.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a atras și el atenția că prețurile se măresc constant în ultima vreme, iar această tendință și politica fiscală a guvernului vor ”împinge inflația în sus”. Altfel spus, guvernul îi fură și pe cei cărora le-a mărit salariile, căci ne va scădea tuturor puterea de cumpărare.

Estimp, economia duduie pe consum făcut pe datorie. Românii se împrumută tot mai mult la bănci, dar nu pentru a-și dezvolta afaceri, ci pentru a-și asigura un confort pe care nu și-l permit. Statul se împrumută și el de la băncile comerciale pentru cel puțin o treime din pensii. Dobânzile le vom plăti noi toți, cu vârf și îndesat. Deși, nu prea se știe din ce, căci investițiile au stagnat, iar politica privitoare la forța de muncă pare menită să desființeze munca. Așa  o arată cel puțin o altă inițiativă guvernamentală care ar avea chipurile rostul lichidării muncii la negru: impozitarea contractelor part-time la nivelul celor cu normă întreagă.

În aceeași linie de ”combatere a evaziunii fiscale” se înscrie o altă găselniță guvernamentală cu potențial catastrofic: Split TVA. Adică, firmele și instituțiile vor fi silite să-și deschidă un cont special pentru TVA, unde vor fi virați toți banii proveniți din taxa pe valoare adăugată. Ideea e importată din Italia, singura țară din UE care o aplică (dar acolo nu tuturor firmelor, ci numai celor care au contracte cu statul) și unde, potrivit economistului Florin Cîțu, a creat probleme majore companiilor, care au fost nevoite să se împrumute pentru a face față nevoii de bani lichizi. Costurile împrumuturilor au fost transferate în prețurile produselor, unde s-a putut, ori au fost recuperate din tăieri de salarii și dividende. La noi ar însemna falimentarea pe capete a firmelor mici și mijlocii. Split TVA presupune și o creștere a birocrației, care va da astfel statului mai multe ocazii de a sancționa firmele (iar amenzile sunt enorme, mergând până la 50% din suma reprezentând TVA nevirată la stat).

Tătucul PSD, Liviu Dragnea, ne-a prevenit că ”pacea s-a terminat”, dar puțini au intuit că războiul politic va fi dublat de terorism economic. Asta-i noua luptă de clasă!

(Text apărut inițial în revista Formula As, nr. 1279, din 10 – 17 August 2017)

2 comentarii la „Noua luptă de clasă”

  1. ACEASI MÃRIE CU ALTÃ PÃLÃRIE DE BANDITI COMUNISTI PRÃSITI IN GETOUL DE LUX IN CARTIERUL PRIMÃVERI, NE CONDUC SI DUPÃ 1989!

Comentariile sunt închise.