Reporniți urgent termocentrala Mintia!

Lichidatorul termocentralei Mintia – Deva a anunțat scoaterea la licitație a întregului patrimoniu al acestui mare producător din sistemul energetic național. Asta înseamnă totala distrugere a acestei termocentrale.
S-a ajuns aici după ce acest obiectiv strategic național a fost mai întâi falimentat. De către cine? De niște incompetenți sau de niște hoți.
În nou context internațional datorat războiului din Ucraina și scumpirii energiei, fiecare stat caută soluții pentru asigurarea necesarului de energie în afara cadrului dogmatic impus de birocrații de la Bruxelles.
Green Deal este mort în acest moment. Prioritatea absolută în materie de energie, în Europa, este asigurarea necesarului funcționării economiilor naționale și a consumului populației. Orice resursă de combustibili fosili (gaz, cărbune, petrol, nuclear) sau energie regenerabilă trebuie urgent utilizată pentru a atenua șocul renunțării la resursele din Rusia sau a diminua dependența de ele.
Traversăm o situație de forță majoră care necesită măsuri curajoase.
România are toate argumentele pentru a relua exploatarea cărbunelui din Valea Jiului și transformarea lui în energie electrică prin intermediul termocentralei de la Mintia.
Ceea ce lipsește este voința politică care să urmărească interesul național.
Domnilor guvernanți, redeschideți minele de cărbune, retehnologizați și reporniți Mintia!