Pentru o politică culturală națională

Cea mai mare parte a bugetului Ministerului Culturii merge către plata salariilor. O recunoaște ministrul în funcție. Bugetul de salarii al Ministerului Culturii acoperă inclusiv salariile celor care lucrează în teatrele sau muzeele finanțate de către stat, nu doar ale funcționarilor din minister. Chiar și așa, raportul este foarte dezechilibrat și ne arată că, de fapt, România nu are o strategie în domeniul culturii.

Grosul bugetului acestui minister este utilizat pentru supraviețuirea unor instituții sau pentru asigurarea unor sinecuri precum cele de la Institutul Cultural Român. Prea puțin din bugetul Culturii rămâne pentru ceea ce ar trebui să constituie o politică culturală națională.

Poate părea neimportant în contextul general, cu un război în apropiere, cu scumpirea accelerată a traiului și cu o economie în care se închid fabrici pentru că nu pot continua producția din cauza facturilor ridicate la energie. Și totuși, educația și cultura sunt foarte importante pentru supraviețuirea unei nații, indiferent de vremurile pe care le trăim.