Ce așteaptă președintele Iohannis ca să-l onoreze pe Paul Goma, măcar post-mortem?

A trecut o săptămînă de la mutarea la cele veșnice a scriitorului și anticomunistului român Paul Goma. Și cam tot atîta timp, după informațiile mele, de cînd i s-a solicitat președintelui României, Klaus Iohannis, să-i acorde post-mortem lui Paul Goma Ordinul Național ”Steaua României”, pentru lupta lui. Dinspre Cotroceni nu vine însă nici un răspuns.

Ce așteaptă d-l Klaus Iohannis, să treacă ecourile acestei triste vești, ca să se aștearnă uitarea și peste acest ”Soljenițîn al românilor”? De ce? Chiar atît de puternică este încă Securitatea?

La moartea părintelui Gheorghe Calciu, un martir al temnițelor comuniste, nu s-au acordat funeralii naționale și nici un oficial nu a catadicsit să se încline la catafalcul acestei personalități care ne-a salvat onoarea pe vremea cînd Ceaușescu dărîma biserici și care a fost primită la Casa Albă de doi președinți SUA.

La dispariția pămîntească a lui Ion Gavrilă – Ogoranu, un erou al rezistenței armate anticomuniste, la fel.

Azi, cînd și Paul Goma a îngroșat rîndurile oștilor cerești de români extraordinari, la fel.

Tăcere peste numele celor care ne-ar tulbura mediocritatea, lașitatea și corupția morală. Tăcere peste numele celor care au ajuns pînă la noi în mod miraculos, fără îndoială cu voia lui Dumnezeu, ca să depună mărturie pentru ce a însemnat flagelul planetar numit comunism la meridian românesc. Tăcere și peste numele celor uciși de comuniști, dar care fac pînă azi și vor face în veșnicie gloria românității, ca Mircea Vulcănescu, Valeriu Gafencu, Părintele Daniil de la Rarău (Sandu Tudor) și atîția alții. Tăcere vinovată. Tăcere care provoacă silă și străinilor.

Sper ca măcar de această dată să iasă d-l Iohannis din proverbiala-i ”muțenie” și să facă un gest de reparație morală, care ne onorează mai mult pe noi, ca popor, decît pe Paul Goma, care a murit apatrid din pricina stupizeniei birocratice de la București. Mai sper.

PS:
Dintr-un comunicat al Mitropolitie Basarabiei aflăm că:

”Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a decis decorarea post-mortem a scriitorului Paul Goma cu distincția Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru mireni, ca semn de prețuire a mărturisirii creștine din opera sa și pentru curajul de a înfrunta dictatura ateistă, de a denunța atrocitățile regimului sovietic de ocupație din Basarabia, oferind un exemplu de rezistență prin cultură și civism.

Mitropolia Basarabiei va transmite distincția fiului marelui scriitor și om de cultură prin intermediul Înaltpreasfințitului părinte Iosif, Arhiepiscopul Parisului și Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, care a întreprins demersurile necesare pentru oferirea unui loc de veci familiei Goma în cimitirul parizian de la Thiais și a acceptat cu bunăvoință oficierea serviciilor religioase legate de înhumarea domnului Paul Goma, fost enoriaş al Parohiei Ortodoxe Române „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris.

Crucea Mitropoliei Basarabiei este cea mai înaltă distincție a Mitropoliei noastre pentru mireni.”

Update (2 apr. 2020)

Gata și speranța. Iohannis refuză decorarea pe motiv că decoratul ar fi respins distincția. Jalnic. Iar fiul lui Goma a mers pînă la capăt: si-a ars tatăl.
Paul Goma nu are parte de bine nici în moarte.

Un comentariu la „Ce așteaptă președintele Iohannis ca să-l onoreze pe Paul Goma, măcar post-mortem?”

  1. Securitatea si elita tarii, sint in simbioza totala ca actinia cu pagurusul, se hranesc, se apara,si se iubesc reciproc. De asemenea lucreaza pentru ei si nu pentru popor care sint doar niste brate de munca de exploatat, de controlat, si guri inutile la pensie. Din pacate asta e trista realitate in mai toate tarile din lume in ziua de azi. Lumea de oportunisti, nu mai are nevoie de eroi pentruca sint prea drepti intr-o lume de nedrepti.

Comentariile sunt închise.