Adevăratele sentimente se vădesc cînd ai pîinea și cuțitul!

PSD și PNL și-au dat din nou măsura ipocriziei la legea bugetului pe 2023. Văzînd că AUR crește în sondaje, aceste două formațiuni au început să mimeze și ele unionismul și grija pentru Basarabia. Dar numai din gură.
Ca în fiecare an, AUR a propus suplimentarea bugetului de stat cu nouă milioane de lei (aproape două milioane de euro) pentru Mitropolia Basarabiei. De ce? Pentru că este principalul stîlp al identității românești acolo, pentru că banii obținuți cu greu anul trecut au fost cheltuiți corect și eficient, pentru că are mare nevoie să ducă la bun sfîrșit o seamă de proiecte importante, cum este bunăoară catedrala din Chișinău.
Amendamentul, formulat chiar de mine, nu a fost admis de majoritatea parlamentară.
Totuși, am reușit să trecem un alt amendament al AUR, care prevede alocarea a 1,44 milioane de lei pentru plata salariilor a 40 de preoți care au venit în Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română) din Biserica Rusă, în acest an. Sînt preoți români, care, urmați de parohiile lor, au făcut un pas mai departe pentru reunificarea cu Țara.
Legea românească prevede finanțarea posturilor clericale din Patriarhia Română, dar bugetul nu prevedea banii și pentru aceste 40 de noi posturi de preoți.
Cum a fost posibil să obținem finanțarea? Puterea a ales să arate o oarecare bunăvoință Opoziției, votînd cîteva amendamente ale acesteia, ca să nu ne mai plîngem de infexibilitatea și autoritarismul guvernanților. E mai mult decît a făcut guvernul PNL și USR, care nu a admis nici un amendament al Opoziției acum doi ani, dar mult mai puțin decît nevoile reale ale țării și ale românității de pretutindeni.
Noi, AUR, am susținut cu tărie toate cele 4.200 de amendamente pe care le-am depus și, cu atît mai mult, pe acelea care arată mai pregnant atașamentul nostru față de doctrina conservatoare, bazată pe Credință, Națiune, Familie și Libertate.
Așa se face că am reușit să înduplecăm Puterea să dea bani și pentru biserici monumente istorice din țară, pentru bursele elevilor români care învață în limba română în școlile din Ucraina, pentru consulate noi în zone cu mari comunități de români – ca Birmingham (UK), Hanovra (Germania) și Cagliari (Italia) -, pentru o școală la Timișoara (făcută pe lîngă o biserică) sau pentru un muzeu românesc în Covasna.
Vom face însă incomparabil mai multe cînd vom guverna și vom putea decide adevăratele priorități ale României și ale românilor. Dumnezeu să ne ajute!