Renașterea satului românesc

Cînd Lucian Blaga a spus că „veșnicia s-a născut la sat”, s-a referit implicit la valorile perene ale neamului, care își au izvorul în cultura țărănească. Pentru că satul este vatra născătoare de viață, tradiție și civilizație a neamului. De aceea, satul românesc nu trebuie lăsat să moară. Nu ne putem împăca în nici un fel cu dispariția lui, fie prin urbanizare, fie prin desființare de facto și de jure.
Este nevoie de repopularea și de revitalizarea satului. Acest lucru e posibil, întîi prin redarea demnității nucleului pulsatoriu de energie, ordine și dezvoltare al satului. Nucleu alcătuit din învățător, preot și medic. În jurul și prin acțiunea nemijlocită a acestora se structurează comunitatea.
Cîtă vreme dascălul, păstorul de suflete și vindecătorul satului sînt ținuți în mizerie și dispreț, nu te poți aștepta nici să rămînă la sat, nici să poată ajuta pe deplin comunitatea țărănească.
În paralel, satul trebuie să fie finanțat masiv pentru a rodi și, în egală măsură, e necesar să fie bine administrat.
Prin urmare, este nevoie de o strategie pentru renașterea satului românesc, care să fie pusă în operă deîndată.
În programul de guvernare al AUR, am schițat o serie de măsuri care urmăresc să determine renașterea satului românesc, pornind de la gospodăia țărănească.
Sîntem deschiși și la alte propuneri. Și sîntem convinși că ele nu se vor lăsa așteptate. Întîi de toate, un aport consistent va veni negreșit din partea proaspeților noștri aliați.
Acesta a fost mesajul pe care l-am dat azi, cu ocazia conferinței publice de prezentare a unei formațiuni politice, denumite foarte ambițios: Partidul Satului Românesc (RoSat); unul dintre noii aliați ai AUR.
RoSat are o serie de specialiști prin care și-a expus viziunea astăzi, în frunte cu președintele lui, Marian Vișu-Iliescu. Această formațiune, dimpreună cu AUR, își propune redescoperirea valorilor și resurselor autentice ale satului, precum și punerea lor în lucrare, astfel încît satul să redevină un motor de dezvoltare și să-și reconfirme statutul de custode al identității noastre românești.
Dumnezeu să ne ajute!