Mafia lemnului este protejată politic

Politicienii puterii fac si desfac afacerile cu lemn pe Valea Trotusului. Sefii de ocoale sunt la cheremul lor. Patronii celor mai prospere firme de prelucrarea lemnului sunt prieteni cu lideri locali sau judeteni ai PSD. Patronii onesti risca falimentul.

Fostul primar al comunei Asau, Constantin Radulescu, este banuit ca a improprietarit zece cetateni cu 100 de hectare de padure cu conditia ca acestea sa fie exploatate de un prieten al sau. Actualul primar al comunei Asau, Stefan Potoroaca, ne-a declarat ca a sesizat Parchetul cu privire la zece procese verbale de punere in posesie cu padure, pline de erori, incheiate de fostul edil al comunei. Actele au stersaturi si corecturi, nu precizeaza numarul hotararii Comisiei Judetene, iar cateva sunt datate ciudat. De pilda, un proces verbal este incheiat pe 5 iunie a.c., este inregistrat in Primarie la 23 iunie (cu trei zile dupa al doilea tur de scrutin), dar apare inregistrat la Ocolul Silvic Comanesti pe 6 iunie. Adica a intrat la Ocol inainte de a fi iesit din Primarie. Un altul nu are data la care a fost incheiat, nu este inregistrat nici la Primarie, dar apare la Ocolul Silvic, pe 29 decembrie 2003! In sfarsit, un proces verbal este incheiat pe 23 iunie a.c., nu apare inregistrat la Primarie, dar Ocolul Silvic Comanesti il inregistreaza pe 29 decembrie 2003!

Numai fostul primar si fostul sef de Ocol, Theodor Plumb, pot spune cum un document emis anul asta era inregistrat deja la Ocol de anul trecut.

Cele 100 de hectare de padure sunt situate in punctul Agastin, dar nu au fost impartite oamenilor decat pe hartie.

„Proaspetii proprietari sunt oameni saraci si faptul ca au fost improprietariti intr-o zona cu padure foarte bogata ma face sa cred ca parcelele sunt destinate defrisarii. Langa procesele verbale am gasit o hartie pe care erau scrise de mana numele celor zece improprietariti, iar dedesubt avea mentiunea „Dorel Tutu” urmata de numarul de mobil al acestuia. Cred ca erorile din documente se datoreaza grabei cu care fostul primar le-a completat, intre cele doua tururi de scrutin, pentru a-si ajuta amicul”, ne-a spus primarul Potoroaca.

Dorel Tutu are un restaurant in Comanesti si un gater si este cunoscut sustinator al PSD. Fostul primar, Constantin Radulescu, a devenit de cateva zile viceprimar cu sprijinul consilierilor locali ai PSD si PNL. Am vrut sa aflam care este varianta lui Radulescu, dar nu a fost de gasit.

PRIMAR CU DOSAR PENAL. Todirel Drumea (PSD), primar al comunei Brusturoasa, prefera sa se ocupe direct de taierea padurilor. El este proprietar de gater, iar anul trecut inspectorii silvici i-au gasit in curte 1.000 mc de busteni fara acte. Dosarul sau penal s-a prafuit la Politia Comanesti. Drumea a obtinut un nou mandat de primar promitandu-le oamenilor padure. Si a primit de la Directia Silvica un supliment de 30 de hectare chiar intre cele doua tururi de scrutin. Asa si-a dovedit influenta si a aratat ca atunci cand vrea poate sa rezolve problemele localnicilor.

Viorel Ghelase, seful Directiei Silvice Bacau, sustine ca nu a avut nici un amestec in aceasta demonstratie de forta. Insa, el a fost vazut de mai multa lume in zona alaturi de primarul Drumea exact intre cele doua tururi de scrutin. E adevarat ca Ghelase nu putea sa-i dea de capul sau cele 30 de hectare lui Drumea, dar Comisia Judeteana, da, iar aceasta era formata tot din membri ai PSD.

PROTECTIE POLITICA. Nimeni nu ajunge sef de Ocol Silvic fara acordul PSD, acord pe care candidatii il obtin daca sunt recomandati de vreun baronet local ori, si mai bine, de un baron judetean cu legaturi stranse la centru.

Theodor Plumb a condus Ocolul Comanesti pana acum trei luni, dovedindu-se util unor politicieni, cum este fostul primar al Asaului, Constantin Radulescu. Si-a pierdut functia dupa ce o echipa de comisari ai Garzii Financiare de la Bucuresti a descoperit pe Valea Muntelui tranzactii cu busteni furati de aproape un milion de dolari.

Viorel Ghelase, directorul Directiei Silvice Bacau, a ajuns in acest post in virtutea unor amicitii politice. Subordonatii lui Ghelase stiu ca acesta este prieten cu Viorel Hrebenciuc, fost sef al judetenei PSD si vicepresedinte al Camerei Deputatilor, si cu Sergiu Sechelariu, fost senator PSD, ex-secretar de stat in Ministerul Transporturilor si cunoscut om de afaceri. Viorel Ghelase a fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii in 2001-2002, pozitie din care a revenit in fotoliul de sef al Directiei Silvice Bacau din motive neclare. Dar si acest scaun i se clatina de la inundatiile catastrofale de acum trei saptamani.

AFACERILE POLITICIENILOR. Numele lui Sergiu Sechelariu este vehiculat pe Valea Trotusului legat de cel al firmei Durimpuls Bacau, al carei patron este Ionel Condurat. Sechelariu si Condurat au fost asociati la Durimpuls SRL si la societatea de constructii Conimpuls SA. De aceea Condurat trece drept „omul lui Sechelariu”.

Durimpuls si-a schimbat de curand numele in Global Invest si actionariatul, din care au iesit Sergiu Sechelariu si mana sa dreapta Irina Jianu, sefa Inspectoratului de Stat in Constructii si fosta directoare a Conimpuls SA Bacau. Global Invest are contracte cu Romsilva pentru exploatarea unor parchete in zona Comanesti – Agas si a fost preferata pentru refacerea unor drumuri forestiere in acelasi Ocol. Cateva astfel de contracte i-au fost reziliate in 2002, pe cand se numea Durimpuls, pentru ca depasise cu mult perioada permisa pentru exploatare si avea restante mari la plata lemnului.Sunt firme care liciteaza masa lemnoasa la Romsilva doar ca sa aiba autorizatie sa intre in padure, caci defriseaza de prin parcele private sau din sectoare ce nu i-au fost repartizate. De aceea, isi prelungesc cat pot timpul de exploatare. Contractele Durimpuls au fost reziliate pe baza acestei suspiciuni. In vremea aceea, Ghelase nu mai detinea sefia Directiei Silvice Bacau, fiind numit secretar de stat.

Gabriel Vlase, subprefect de Bacau si presedinte executiv al judetenei PSD, este si el amestecat in afacerile cu lemn de pe Valea Muntelui. Vlase, finul de cununie al controversatului afacerist bacauan Corneliu Iacobov, a fost pus subprefect cu derogare de varsta pentru ca nu avea 30 de ani impliniti la data numirii in functie. Saga-Trans SRL Bacau, patronata de Gabriel Vlase, a transportat, in mai multe randuri, produsele finite ale Finnforest Baco Production la export. Finnforest este una dintre firmele la care au fost gasiti mii de metri cubi de busteni ale caror documente de provenienta erau falsificate.Vlase ne-a declarat ca firma sa nu se mai ocupa de astfel de transporturi de doi ani si ca nu-si aminteste sa fi avut vreo relatie de afaceri cu Finnforest. Insa Dan Danacu, directorul Finnforest, a recunoscut ca anul acesta trei camioane ale Saga-Trans, incarcate cu produse din lemn, au mers la export.

FILIERA ARABA. Campionii absoluti ai defrisarilor de pe Valea Trotusului sunt arabii. Cateva firme cu actionari arabi care actioneaza in zona: Kinana Forest SRL Agas – Bacau, Pelal Trading SRL Bucuresti, Best Wood Production SRL Comanesti, Mater Wood SRL Comanesti. Kinana Forest are ca actionar unic firma Kinana Trading SRL Bucuresti, radiata acum, care la randu-i are drept patron o persoana juridica Kinana Trading Bacau. Este administrata de un sirian, Imad Yacob. Best Wood Comanesti este ruda apropiata – pe filiera araba – a firmei Best Wood Bacau, patronata pana de curand de notoriul afacerist sirian Omar Hayssam. Acesta l-a insotit in numeroase vizite in strainatate pe presedintele Ion Iliescu, este cunoscut ca un sprijinitor al PSD si apropiat al deputatului Ristea Priboi. Priboi a facut parte din Consiliul de Administratie al firmei Iabit Divertis a lui Hayssam.

Omar Hayssam a facut afaceri cu lemn si in Buzau, unde a castigat licitatia pentru privatizarea societatii Foresta Nehoiu.Toti actionarii si administratorii societatilor de mai sus sunt de origine siriana si exista informatii ca acestia formeaza o retea controlata de Omar Hayssam, de departe cel mai puternic financiar dintre ei. La rastimpuri actionariatul si numele firmelor se schimba, pentru derutarea autoritatilor. Kinana si Pelal au disparut din zona, dupa ce au fost prinse prima cu 22.000 de mc, iar cea de-a doua cu 3.500 de mc de lemn fara acte. In locul lui Kinana a rasarit Libertas SRL, condusa de Constantin Craciun, un apropiat al liderilor PSD Bacau.

OMERTA. Pe Valea Trotusului, legea tacerii se extinde si asupra celor din afara „familiei” care stiu despre afacerile necurate. Zeci de milioane de euro intra in conturile firmelor care prelucreaza lemnul. Multe din afacerile banoase sunt ilegale. Putini inspectori silvici, politisti si comisari ai Garzii Financiare indraznesc sa le controleze. De aceea, patronii corecti prefera sa taca ori sa vorbeasca numai sub protectia anonimatului. La fel si o parte dintre politisti si comisari ai Garzii. Gheorghe Milea, om de afaceri din Darmanesti, a fost primul care a cerut public interventia ministrilor de Interne, Agriculturii, Mediului si Comertului pentru distrugerea retelei mafiote de pe Vale. Inca din februarie 2001, Milea a fost in audienta pe aceasta tema la Ilie Sarbu, fostul ministru al Agriculturii, si la Ioan Rus, fostul ministru de Interne. A cerut insistent, dar in zadar, o audienta la premierul Adrian Nastase. Totusi, i-a semnalat in scris prim-ministrului jaful din muntii Comanestiului. Toate interventiile sale au ramas fara raspuns.

SOLUTII

Vasile Lupu, initiatorul Legii pentru retrocedarea padurilor, indica solutiile pentru salvarea a ceea ce a mai ramas din „aurul verde”:

  • retrocedarea urgenta si integrala a padurilor, pe vechile amplasamente
  • sprijinirea proprietarilor sa constituie ocoale silvice private
  • restituirea cantoanelor silvice o data cu padurile

modificarea Codului Penal astfel incat un cetatean care este atacat pe proprietatea sa sa fie considerat in legitima aparare daca raspunde cu violenta

ARABII VAND CHERESTEAUA IEFTIN

Firmele arabilor fac numai cherestea si o vand ieftin, pentru ca si lemnul il iau ieftin de la cei care jefuiesc padurile.
Potrivit lui Gheorghe Milea, patronul unei fabrici de prelucrare a lemnului, arabii exporta metrul cub de cherestea cu 93 de dolari, desi acesta nu poate costa mai putin de 115 dolari ca sa-si acopere costurile de productie. Concluzia lui Milea este ca firmele respective cumpara lemn furat la un pret mult mai mic. „Eu ofer 100 de dolari pe metrul cub de cherestea si nu am de unde sa cumpar decat fara acte, adica de furat. Dar vreau sa fie totul corect, cu acte, si atunci nu am materie prima sa-mi mearga fabrica la intreaga capacitate”, ne-a declarat Milea. Oameni de afaceri ca Milea mai sunt pe Valea Trotusului si cu totii se plang ca vor fi adusi la sapa de lemn de catre mafie, daca aceasta nu este lichidata de autoritati.

INOCENTA

„Noi n-am descoperit nici bonuri de vanzare completate fictiv, nici schimbari de amplasamente abuzive, prin care sa se fi furat din padure. Ar insemna ca lucratorii Romsilva au fost complici. Daca vom gasi astfel de cazuri vom sesiza Politia”Viorel Ghelase, directorul Directiei Silvice Bacau

Lovitura de un milion de dolari

In primavara acestui an, comisarii Garzii Financiare au descalcit itele unei inginerii forestiere prin care cinci firme sucevene au castigat aproape un milion de dolari din lemn furat. Societatile Pin Bucovina, Stuparu, Global Wood, Adolf si Trei Prieteni au furnizat, in intervalul septembrie-noiembrie 2003, mai multor firme din Comanesti si Darmanesti un total de 25.000 mc de busteni taiati ilegal. Firmele amintite erau inregistrate la aceeasi adresa din Campulung Moldovenesc, dar aveau administratori diferiti. Din investigatiile autoritatilor a reiesit ca in spatele intregii afaceri se afla un anume Nicolae Parascanu, zis Piticu’, din Agas. Lemnul a fost livrat cu predilectie firmelor Finnforest Baco Production Comanesti (8.734 mc) si Master Wood Comanesti (5247 mc), pe baza unor avize de expeditie care contineau date false. In documente nu au fost trecute informatiile privind provenienta bustenilor, iar numerele de inmatriculare ale camioanelor care au transportat materia prima au fost trecute fictiv. Potrivit acelor avize, mii de metri cubi de lemn au fost carati cu autoturisme marca Dacia, Trabant, Cielo, Audi sau macarale! Avizele erau completate diferit, pe exemplarul catre cumparator fiind scrisa cantitatea reala de busteni, iar pe cel ramas la furnizor o cantitate mult mai mica. Firmelor care au primit lemnul furat li s-a confiscat sumele reprezentand TVA corespunzatoare celor 30 de miliarde de lei. Ele au contestat masura in justitie, iar procesele sunt pe rol. Iar Nicolae Parascanu, zis Piticu, isi vede de afaceri in continuare nestingherit. Dan Banacu, directorul Finnforest Baco Production, ne-a spus ca nu el trebuia sa verifice documentele de provenienta a lemnului, ci autoritatile. „In octombrie anul trecut, am cerut Romsilva un control si nu mi-au gasit nimic dubios. Dupa cateva luni, aceiasi inspectori ai Romsilva au descoperit actele falsificate in perioada care mai fusese controlata. Cum se poate? Si de ce nu au fost verificate de politie camioanele cu lemn inainte de a ajunge la poarta fabricii?”, ne-a declarat Banacu.

(Jurnalul Național, 19 august 2004)